Heeft u een beperking? Kunt u zelf niet fietsen of autorijden? En kunt u ook niet meer gebruik maken van het openbaar vervoer?

Dan komt u misschien in aanmerking voor speciaal vervoer.

Regiotaxi

Speciaal taxivervoer is bijvoorbeeld reizen met de regiotaxi van Omnibuzz. Reizen met een regiotaxi is voor iedereen, alleen mensen met een beperking kunnen hier goedkoper gebruik van maken.

Voor het lager tarief heeft u een Wmo-indicatie nodig van de gemeente. De gemeente kijkt waarvoor u het nodig heeft en wat uw gezondheidsproblemen zijn. De gemeente besluit vervolgens of u voor speciaal taxivervoer in aanmerking komt. Als dat zo is, krijgt u meestal een speciale pas (taxipas). Hiermee krijgt u toegang tot het vervoer en korting op de kosten ervan.

Voor meer informatie zie de betreffende webpagina van de gemeente.

Valys

Wilt u langere afstanden reizen, dan kan dat met Valys. Valys is bovenregionaal vervoer: meer dan 5 OV-zones of meer dan 25 kilometer vanaf uw woonadres. U kunt met Valys ook een treinreis met een taxirit combineren.

Om met Valys te kunnen reizen heeft u een Valyspas nodig. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet u één van de onderstaande documenten hebben:

  • Een bewijs van de gemeente dat u recht heeft op taxivervoer vanuit de Wmo (bijvoorbeeld een regiotaxipas)
  • Een bewijs van de gemeente dat u recht heeft op een rolstoel of scootmobiel via de Wmo
  • Een gehandicaptenparkeerkaart van de gemeente
  • Een OV-Begeleiderskaart

Als u deze documenten niet heeft: een verklaring van de gemeente waarin wordt uitgelegd dat u Valys nodig heeft.

U kunt de Valyspas digitaal aanvragen op pasaanvraag.nl. Wilt u liever een papieren aanvraagformulier? Dit kunt u opvragen via de website van Valys.

U kunt bellen met Valys via telefoonnummer 0900-9630.

Kilometerbudget

Met een Valys-pas kunt u een bepaald aantal kilometers tegen een laag tarief reizen. Dit heet het Persoonlijk Kilometerbudget (PKB). Voor de kilometers die u buiten dit budget reist, betaalt u het standaardtarief.

Het kan zijn dat u vanwege uw situatie recht heeft op extra kilometers met korting. Dit heet het Hoog Persoonlijk Kilometerbudget. Op de website van HoogPKB kunt u bekijken of u hier recht op heeft.

Hulpaanbod

Rolstoeltaxi

Vervoer irt dagbesteding met en/of zonder rolstoel

Voor mensen met een beperking (eventueel rolstoelvervoer).

Organisaties

Wmo-loket

Gemeente Kerkrade - Burgerplein Stadskantoor

 14 045 kerkrade.nlMarkt 336461ECKerkrade

Valys

Taxibedrijf

Omnibuzz Limburg

 0900-33 10 550 omnibuzz.nlGeerweg 36135KBSITTARD

Regiotaxi of deeltaxi

Vergelijk hulpaanbod