Als u niet goed kunt lopen, is het fijn als u dicht bij huis kunt parkeren. Of op een handige plek bij uw werk of bij de supermarkt. Daarom zijn er speciale parkeerplekken voor gehandicapten. Met een gehandicaptenparkeerkaart mag u daar parkeren.

Gehandicaptenparkeerkaart aanvragen

Er zijn twee soorten parkeerkaarten voor gehandicapten.

  • De bestuurderskaart
  • De passagierskaart

Beide parkeerkaarten kunt u aanvragen bij de gemeente. U kunt ook een gecombineerde bestuurders- en passagierskaart ontvangen. Om in aanmerking te komen is er meestal eerst een medisch advies nodig. De gemeente bepaalt uiteindelijk of u een gehandicaptenparkeerkaart krijgt.

De kosten voor de aanvraag verschillen per gemeente. Ook voor het medisch advies moet u betalen. Als uw aanvraag wordt afgewezen, kan het zijn dat u het geld niet terug krijgt. Meer informatie over de aanvraag en de kosten vindt u op de betreffende webpagina van de gemeente Kerkrade.

Bestuurderskaart

U kunt een bestuurderskaart aanvragen bij de gemeente als u ten minste een half jaar niet meer dan 100 meter kunt lopen met hulpmiddelen, zoals krukken of een stok.

Passagierskaart

De passagierskaart is er voor als u met anderen meerijdt. U kunt de passagierskaart aanvragen bij de gemeente als u ten minste een half jaar:

  • met een ander meerijdt
  • niet meer dan 100 meter kunt lopen met hulpmiddelen, zoals krukken of een stok
  • de hulp van de bestuurder nodig heeft om van deur tot deur te komen
  • u bent níet in staat om op de plaats van bestemming afgezet te worden en te wachten op hulp.

U moet aan alle bovengenoemde voorwaarden voldoen. Ook kinderen kunnen een passagierskaart krijgen. Dan gelden dezelfde voorwaarden.

Hardheidsclausule gehandicaptenparkeerkaart

Voldoet u niet helemaal aan de voorwaarden, omdat u geen beperking heeft bij het lopen? Dan kan een aanvraag voor een gehandicaptenparkeerkaart in sommige gevallen tóch zin hebben. Dat kan als bij een medische keuring wordt vastgesteld dat er andere ernstige beperkingen of medische redenen zijn, waardoor u een gehandicaptenparkeerkaart nodig heeft. Bijvoorbeeld bij ernstige pleinvrees of stomaproblemen. Het kan dat de gemeente dan een uitzondering voor u maakt. Dit heet de 'hardheidsclausule'.

Neem voor meer informatie contact op met de gemeente.

Waar parkeren?

Met uw gehandicaptenparkeerkaart mag u parkeren op algemene parkeerplaatsen voor gehandicapten. Deze zijn gemarkeerd met een verkeersbord.

Met een gehandicaptenparkeerkaart mag u maximaal 3 uur lang parkeren op plaatsen waar een parkeerverbod geldt. Gebruik een parkeerschijf om de tijd bij te houden.

In Kerkrade mag u met een gehandicaptenparkeerkaart niet overal gratis parkeren op plaatsen waar betaald parkeren geldt. Wel kunnen bestuurders met een gehandicaptenparkeerkaart bij de gemeente een parkeerjaarkaart kopen. Voor meer informatie, zie de betreffende webpagina van de gemeente.

Verhuizing doorgeven

Wanneer u gaat verhuizen naar een andere gemeente, blijft uw gehandicaptenparkeerkaart gewoon geldig. Geef uw verhuizing wel door aan de gemeente.

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod